MATKALLA SATAVUOTIAAKSI

Rasvasodasta planetaariseen ruokavalioon

Tärkeintä ei ole päämäärä vaan matka.

Kanttarellit ja sipulit nipussa

Kauppaketju Lidl kohautti ilmoittamalla lisäävänsä kasvisten osuutta lihan kustannuksella. Suunnittelevat siirtyvänsä kohti planetaarista ruokavaliota. Kansa kohahti, varsinkin osa vannoutuneista lihansyöjistä uhkasi jättää Lidlin muutkin ostokset tekemättä. Mistä tässä oikein on kysymys?

Kautta aikain meille on suositeltu tieteellisin ja myös epätieteellisin opein erilaisia ruokavalioita. Milloin pitäisi välttää rasvaa ja milloin taas hiillihydraatteja. Ruoassa on vain kolmea ainesta: rasvaa, proteiinia ja hiilihydraatteja ja niitä kaikkia tarvitaan. Mielestäni ruoan tulee sisältönsä lisäksi olla maittavaa ja laadukkaista raaka-aineista valmistettua.

Planetaarinen ruokavalio on vuonna 2019 EAT-Lancet -komission julkaisema malli kestävästä ruokavaliosta. Sillä on kolme tavoitetta. Vähentää epäterveellisestä ruokavaliosta johtuvia kuolemantapauksia, mahdollistaa 10 miljardin ihmisen ravinnon riittävyys vuonna 2050 sekä olla ympäristön kannalta kestävästi tuotettua ja vähentää hävikkiä. Aika kunnianhimoiset tavoitteet.

Olemme vaimon kanssa kokeilleet vuosien saatossa useita erilaisia ruokavalioita ja dieettejä. Vaikka painon kanssa ei ole kohtuullista suurempia ongelmia koskaan ollutkaan, on mielenkiinto erilaisiin ruokiin ja niiden vaikutukseen omassa kehossa ollut aina läsnä. Kokeiltu on liikkujan rahkapitoista, lentoemännän diettiä, karppaamista ja vähähiilihydraattista, kananmuna-pekoni eli Atkinsia, pätkäpaastoa ja tottakai muutaman päivän mehupaasto suolihuuhteluineenkin on tullut koettua. Tuosta viimeksi mainitusta voin mainita jännän yksityiskohdan. Koskaan ennen ei ole näkökentässä vilistänyt yhtä paljon ruokamainoksia kuin tuolloin.

Mutta palataanpas tähän otsikon aiheeseen. Planetaarisessa ruokavaliossa on huomattavaa se, että eläinperäisten ruokien määrät ovat todella pieniä jos verrataan vaikka Suomen tämän hetken ruokasuosituksiin. Toisaalta taas jos kaikki söisivät nykyisten suositusten mukaisesti sekin olisi askel kohti planetaarista ruokavaliota. Lautaselle olisi napattava yhä enemmän kasviksia, juureksia, täysviljatuotteita ja hedelmiä sekä marjoja.

Tuttavaperheen siirtyminen vegaaniruokavalioon muutamia vuosia sitten avasi meidänkin ajatuksemme eläinproteiinin vähentämiseen. Aiemmin suunnittelimme viikonlopun “paremman ruoan” aina liha edellä. Kaupassa mietittiin mitä eläintä ostetaan? Nyt olemme enää harvoin ostaneet lihaa lautaselle. Toki sitä edelleen käytämme, mutta vähemmän ja laadukkaampana. Samoin ajatus kasviksista kokonaisten porkkanoiden popsimisena tai pelkkänä vihreänä salaattina on saanut kyytiä. Kun ajatusmalliansa muuttaa, saattaa huomata ihmettelevänsä miksi tähänkin tuotteeseen on lihaa tai eläinproteiinia pitänyt lisätä.

Miten Lidlin päätös sitten tulee maistumaan asiakkaiden lautasilla? Todennäköisesti ei mitenkään. Osa eineksien lihasta tultaneen korvaamaan kasvisproteiineilla, tätä ei monikaan huomaa jos sitä ei tule lukeneeksi tuoteselosteesta.

Lähde: www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)31788-4/fulltext

www.duodecimlehti.fi/duo16200

 

Haluatko sinäkin matkalle satavuotiaaksi?

Jätä yhteystietosi niin saat matkalipun ja matkaoppaan ensimmäisten joukossa. 

Matkalla satavuotiaaksi
Lehmus Media Oy
Puh. 044 583 5869
jukka@matkallasatavuotiaaksi.fi